Dit was het nieuws


Dit was het nieuws van 12 november 2003

‘Media onevenwichtig over belegering Sarajevo’

DEN HAAG (ANP) – Jarenlang, van 1992 tot 1995, waren in de Westerse huiskamers vrijwel dagelijks tv-beelden te zien van de belegering van Sarajevo: moslims die moesten wegduiken voor het vuur van de Bosnisch-Servische ‘snipers’ (sluipschutters).

Het beeld dat door de internationale media werd geschetst, was echter onvolledig en daardoor ‘onevenwichtig’. Dit verklaarde de Canadese majoor F.R. Thomas woensdag als getuige in het Milosevic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Thomas was in 1993/94 hoofd van de VN-waarnemersmissie in de Bosnische hoofdstad. In die hoedanigheid kwam hij tot de conclusie dat er ook moslim-sluipschutters actief waren die werden aangestuurd vanuit het Bosnische ministerie van Binnenlandse Zaken, van de centrale regering die door moslims werd gecontroleerd.

Majoor Thomas vertelde de VN-rechters van een incident waarbij drie zwangere Servische vrouwen door moslim-sluipschutters aan de andere kant van de frontlijn werden doodgeschoten. ,,Over deze zaak is nooit is bericht in de internationale media”, aldus de Canadees.

Uit woede verbraken de Servische soldaten het staakt-het-vuren en namen moslimsoldaten zoveel mogelijk onder vuur. Thomas wees erop dat het doodschieten van de zwangere Servische vrouwen uiteraard geen ,,excuus” is voor het verbreken van het bestand. Toch kwamen de Bosnische Serviërs van Radovan Karadzic toen, ,,slecht in het nieuws” voor het verbreken van het bestand, zonder dat de wereldopinie de aanleiding kende.

Thomas, een getuige van de aanklagers, deed bovengenoemde uitspraken tijdens het kruisverhoor door Milosevic. De ex-president van Servië en Joegoslavië weet de getuigen à charge regelmatig (gedeeltelijk) ‘om te draaien’ door hen voor de verdachte gunstige uitspraken te ontlokken.

 

Beveiligers willen politietaken

UTRECHT – Nederlandse beveiligingsbedrijven willen nauwer met de overheid samenwerken om beveiligingstaken zoals preventie, die nu nog onder de politie vallen, over te nemen.

Om daar als gelijkwaardig onderhandelingspartner over te kunnen praten, is gisteren in Utrecht een koepelorganisatie opgericht waarin ruim duizend beveiligingsbedrijven zijn vertegenwoordigd.

De ondernemingen tekenden een overeenkomst voor oprichting van de koepelorganisatie bij het openingscongres van de vakbeurs voor beveiligingsbedrijven die deze week in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. Bij de aangesloten bedrijven, die een gezamelijke omzet van ongeveer 1,8 miljard euro hebben, werken ongeveer 45.000 mensen.

Volgens de koepelorganisatie, het Verbond van Beveiligings-
ondernemingen (VvBO) richt de overheid zich de komende jaren steeds meer op de opsporing, aanhouding en berechting van verdachten waardoor er veel minder aandacht is voor criminaliteitspreventie. De bedrijven willen daar op inspringen door die preventietaken van de politie over te nemen.

Commissaris van de koningin in de provincie Utrecht, B. Staal, deed tijdens het congres een oproep aan de overheid de particuliere beveiligingsbranche serieus te nemen en met de sector om de tafel te gaan.

,,De overheid is eindverantwoordelijke op het gebied van veiligheid en dat moet ook zo blijven. Maar dan zou je juist verwachten dat de overheid bij uitstek kijkt naar samenwerking tussen de publieke en private sector om die veiligheid te garanderen. Vandaar dat het zo belangrijk is dat de branche zich nu heeft georganiseerd in een koepel zodat de overheid niet meer om deze organisaties heen kan.”

Top

Provinciale instemming campusplan

VELDHOVEN – Het provinciebestuur heeft het bestemmingsplan voor de bouw van de Kempen Campus in Veldhoven goedgekeurd. Toen dit nieuws gisteren onverwacht bekend werd gemaakt tijdens de vergadering van de gemeenteraad, werd daar spontaan geapplaudisseerd.

De vreugde-uitingen in de raad en de felicitaties die er vervolgens werden uitgewisseld, toonden weer aan hoe belangrijk het miljoenenproject voor Veldhoven is. Op de Kempen Campus aan de Knegselseweg worden alle vormen van voortgezet onderwijs van het Sondervick College in een parkachtige omgeving geconcentreerd, samen met diverse sportvoorzieningen. Er ontstaat een campus van veertien hectare die ruimte biedt aan circa 2.500 leerlingen. De diverse schooltypen worden gehuisvest in verschillende gebouwen, die een veilige leeromgeving en een eigen identiteit moeten bieden.

Vitaal belang
Het campusplan is om twee redenen van vitaal belang voor Veldhoven. De oude Sondervick-gebouwen verkeren in dermate slechte staat dat ‘de leerlingen bij wijze van spreken door de vloer zakken’. De plekken die leegkomen door sloop van de oude panden worden gebruikt voor woningbouw. De opbrengst van deze projecten betalen in feite de nieuwbouw aan de Knegselseweg. De bouw van de campus kost circa veertig miljoen. In 2006 moet het complex klaar zijn.
Verantwoordelijk wethouder P. Smetsers wees erop dat vijf jaar hard is gewerkt om een positief oordeel van de provincie te krijgen. ‘Dit is een resultaat waar we zeer verheugd over zijn. Door deze goedkeuring weten we zeker dat we verder kunnen met de bouw van de campus. Volgend najaar gaat de eerste schop de grond in.’

De provincie heeft nog wel aanmerkingen, waar Veldhoven meteen gehoor aan wil geven. Het gaat om twee kleine stroken in het noordwesten en noordoosten van het plangebied. Die blijken te vallen in zogenaamde milieu- en hindercirkels, waardoor in de directe omgeving van woningen en agrarische bedrijven geen sportfaciliteiten mogen komen. De gemeente maakt voor deze twee gebiedjes een nieuw plan en geeft ze de bestemming groenvoorziening in plaats van sport. Deze juridische aanpassing heeft geen gevolgen voor de inrichting, want er was daar al beplanting voorzien.

Aandacht
De provincie vindt dat de gemeente door verkeerskundige onderzoeken te houden en omwonenden bij de plannen te betrekken voldoende aandacht en zorg heeft besteed aan de verkeersproblematiek rond de campus. De gekozen oplossingen zouden, in samenhang met de capaciteit van het huidige wegennet, afdoende moeten zijn en genoeg veiligheid moeten bieden.
Die oplossingen zijn: een vrijliggend fietspad ten noorden van de Europalaan en het Grote Kerkepad, een verhoogde oversteek met verkeerslichten op de kruising Europalaan-Sondervick, en de toezegging dat het Sondervick College gaat werken met variabele aanvangstijden voor de lessen. Dat betekent dat de honderden leerlingen ‘s ochtends niet allemaal tegelijk de weg op hoeven gaan.

 

Alcohol op werk ‘normaal’

DEN HAAG – In één op de drie Nederlandse bedrijven is tijdens werktijd alcohol beschikbaar.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) uitvoerde naar alcoholgebruik op het werk. Zo’n 5 procent van de werknemers ondervindt op het werk problemen als gevolg van alcoholgebruik.

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) presenteerde gisteren de bevindingen van het IVO op een studiedag. Alcoholconsultant Chris Grijns noemt de resultaten alarmerend. ,,Als er veel alcohol beschikbaar is, zal het veel worden gebruikt. Er is een bedrijfscultuur gekweekt, waarin alcoholconsumptie heel normaal is.” Het IVO interviewde 4.289 personen over hun drinkgedrag. Daaruit bleek dat ongeveer 4 procent van de werkende beroepsbevolking wel eens alcohol drinkt vlak vóór of tijdens het werk. Bijna veertig procent van de ondervraagden drinkt wel eens alcohol vlak na het werk.

Een op de vijf werknemers drinkt excessief. Dat is voor mannen gemiddeld meer dan twintig glazen alcohol per week of minstens een keer per week meer dan zes glazen achter elkaar. Voor vrouwen ligt dat iets lager. Niet in iedere sector wordt evenveel gedronken. Mensen in de horeca, de bouw, boeren en vissers drinken het meest.Bijna de helft van de werknemers is zich niet bewust van afspraken over het drinken van alcohol in het bedrijf.

Britten weren kranten met Charles-affaire

PARIJS – Zestien Europese kranten, waaronder de Volkskrant en de Telegraaf, zijn zaterdag niet in Britse kiosken te koop geweest. De distributeurs besloten de bladen niet te verspreiden, omdat die aandacht besteedden aan de affaire rond de seksuele geaardheid van kroonprins Charles.

De distributeurs vreesden juridische vervolging, meldt de Franse krant Le Monde gisteren. Gisteren vernietigden de Britten 7500 exemplaren van Le Monde.

Ook Le Monde berichtte over het schandaal, waarover de Britse media uitvoerig, maar in bedekte termen schreven. Een voormalige lakei van Charles zou de kroonprins samen met diens voormalige persoonlijke medewerker in bed hebben aangetroffen. Een Britse rechter had de Britse media verboden in detail op de aantijgingen in te gaan.

Volgens de Nederlandse journalistenvakbond NVJ is het in de recente geschiedenis niet eerder voorgekomen dat Nederlandse kranten in het buitenland uit de verkoop zijn gehouden. Wel werd in Nederland in 1956 de distributie van een editie van Der Spiegel verboden. Het Duitse weekblad schreef over de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op koningin Juliana, een affaire die de Nederlandse pers tot dan toe verzweeg. | ANP|AFP

Top

Doden bij rellen in Dominicaanse Republiek

SANTO DOMINGO – In de Dominicaanse Republiek zijn gisteren bij demonstraties tegen de regering zeker acht mensen omgekomen, onder wie een politieagent. Tientallen mensen raakten gewond bij confrontaties tussen demonstranten en de politie.
Hij geniet er wel van om ervaringen en ideeën met anderen te delen. Eigenlijk wil hij alles leren wat er te leren valt, als hij maar niet al te lang met hetzelfde onderwerp bezig hoeft te zijn. De grootste uitdaging in de opvoeding van Bjorn is gelegen in het ontwikkelen van een zeker doorzettingsvermogen. Sommige zaken vereisen nu eenmaal langduring en hard werken om ze goed onder de knie te krijgen. Dat meldden lokale media op het Caribische toeristische eiland.

In de hoofdstad Santo Domingo en in andere steden op het Caribische eiland ontaardde een landelijke staking in hevige onlusten. Honderden oproerkraaiers staken banden in brand, bekogelden de oproerpolitie met stenen en zochten de confrontatie.

De oproerpolitie reageerde door met scherp te schieten. In Santo Domingo, Higuey, La Vega en Bonao vielen de doden. Verder zouden in die steden nog eens tientallen demonstranten, veelal vakbondsleden die de staking hadden georganiseerd, zijn opgepakt.

De demonstraties zijn het directe gevolg van het falende economische beleid van de regerende Dominicaanse Revolutionaire Partij (PRD) van president Hipolito Mejia. De centrum-linkse politicus kwam in 2000 aan de macht en zijn regering leek aanvankelijk de economische wind mee te hebben. Het afgelopen jaar is de inflatie weer sterk gestegen en is de munteenheid gedevalueerd. Ook zitten de acht miljoen inwoners van het eiland regelmatig zonder stroom, als bezuinigingsmaatregel. Veel Dominicanen leven onder de armoedegrens. President Hipolito Mejia waarschuwde eerder deze week dat de autoriteiten niet dulden dat de protesten uit de hand lopen. | ANP|Reuters|AFP

 

Dexia lichtte leasebelegger slecht voor

AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank in Amsterdam heeft Dexia woensdag veroordeeld voor het slecht voorlichten van een leasebelegger. De rechtbank stelde dat de bank de klant onvoldoende heeft gewezen op de risico’s van het beleggen met geleend geld.

Dexia moet daarom samen met de tussenpersoon die het aandelenleaseproduct verkocht de beursverliezen vergoeden. Die bedragen enkele tienduizenden euro’s.

De uitspraak is een steun voor tienduizenden klanten van Dexia. Die zijn sinds vorig jaar in opstand gekomen tegen de bank, nadat was gebleken dat hun beleggingen door de forse koersdaling op de beurs een schuld hadden opgeleverd. Ze voelen zich misleid omdat Dexia onduidelijke informatie zou hebben verstrekt over de risico’s van aandelenlease.

Ze claimen samen miljarden van de bank via diverse stichtingen, maar ook individuele beleggers zijn naar de rechter gestapt. Het is voor het eerst dat een rechter Dexia terechtwijst. Ook klachteninstituut DSI heeft in verschillende zaken beleggers al in het gelijk gesteld.

Nederland exporteert fors meer lsd

DEN BOSCH – Criminelen exporteren steeds vaker de harddrug lsd naar het buitenland. Dat constateert de afdeling van de nationale recherche die onderzoek doet naar de handel in synthetische drugs.”Sinds een paar maanden hebben we signalen dat lsd op grote schaal in Nederland wordt geproduceerd”, zei een woordvoerder van de nationale recherche vandaag. “Dat blijkt onder meer uit de groei van het aantal pakketjes dat per post wordt verstuurd.” Het is volgens de recherche nog onduidelijk wat de precieze oorzaak van deze toename is. Mogelijk speelt de scherpere controle op grondstoffen van de partydrug xtc een rol, zo vermoedt de woordvoerder van de nationale recherche.Lsd is een psychedelische drug die vooral in de jaren zestig opgang maakte. De uitwerking kan per gebruiker nogal verschillen en er bestaat het risico van een ernstige psychose. | ANP | HC

Opta legt KPN dwangsom op

DEN HAAG – Telecomtoezichthouder Opta legt KPN een dwangsom op van 50.000 euro per maand. Het telefonieconcern houdt zich niet aan de regels voor het meeverhuizen van mobiele telefoonnummers, zo maakte Opta vanmorgen bekend. De dwangsom kan oplopen tot een maximum van 300.000 euro.KPN maakt het consumenten en zakelijke bellers ‘onnodig lastig’ om van belbedrijf te veranderen, stelt Opta. De toezichthouder wil dat KPN zich aan twee regels houdt. Zo moeten mobiele bellers hun nummers kunnen meenemen los van nog lopende contracten. Daarnaast mag het overzetten van deze nummers van de ene naar de andere aanbieder hooguit tien werkdagen duren.Volgens Opta verhindert KPN momenteel dat bellers voor het einde van een lopend contract hun nummer kunnen meenemen.Opta gaat scherp letten op de nalevering van de regels. Als bellers klachten hebben over nummerverhuizing kunnen ze zich melden bij Opta. | ANP

Top

Europa jaagt op Italiaanse voetbalclubs

BRUSSEL (ANP/GPD) – Europees commissaris Frits Bolkestein start een uitgebreid onderzoek naar het systeem van belastingcompensatie voor het Italiaanse voetbal. Ook andere sporten als wielrennen en basketbal gaan onder het vergrootglas.

Bolkestein denkt dat het Italiaanse systeem kan aanzetten tot fraude met de boekhouding. Ook zou het een niet toegestane vorm van staatssteun inhouden.

Onder druk van de Italiaanse premier en voorzitter van AC Milan Silvio Berlusconi werd eerder dit jaar een regeling doorgevoerd, die Italiaanse professionele sportclubs en wielerploegen de mogelijkheid geeft verliezen over een periode van tien jaar via de belasting te compenseren. Door het verlies aan inkomsten uit televisierechten waren veel Italiaanse clubs in de problemen gekomen.

Doorgaans kunnen bedrijven verliezen niet over zo’n lange periode als tien jaar voor de fiscus afschrijven. Mede daarom had de Europese Commissie eerder al twijfels over het nieuwe Italiaanse systeem. Gisteren besloot de commissie Italië twee maanden de tijd te geven om te antwoorden op vragen van Bolkestein over de fiscale en boekhoudkundige aspecten van de regeling.

Van de zestien clubs in de hoogste Italiaanse voetbaldivisie- de serie A- maken alleen Sampdoria Genua, Juventus en Modena geen gebruik van de fiscale compensatiemogelijkheid. AS Roma, Lazio Roma, Inter Milan en Berlusconi’s AC Milan doen naar verhouding het grootste beroep op de fiscale compensatie.

De VVD-eurocommissaris denkt dat zij door de langere afschrijvingsperiode voorrechten hebben waar buitenlandse clubs geen gebruik van kunnen maken. Ook van de twintig clubs in de Italiaanse serie B en de 86 ploegen in de serie C maken gebruik van de fiscale uitweg die Berlusconi in het leven riep.

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, die zich al eerder uitsprak tegen elke vorm van overheidsondersteuning van het profvoetbal, vraagt om duidelijke Europese regels voor de gehele sector. Hij noemt het hoopvol dat de Europese Commissie Italië wil aanpakken. Lagendijk zou echter graag zien dat Bolkestein ook andere lidstaten kritisch bekijkt op hun regelingen voor profclubs.

Volgens zijn VVD-collega Toine Manders, die zich intensief met sportzaken bezighoudt, kan het uiteindelijke oordeel van de Commissie dan ook grote gevolgen hebben voor de hele sportwereld.

,,Sport en vooral voetbal staan in Brussel allang niet meer boven de wet. De Commissie komt ook in actie wanneer er helemaal geen klacht is ingediend, zoals in dit geval,” aldus Manders.

Hij benadrukt dat de actie voor heel Europa en dus ook voor Nederland van belang is: ,,Het is een publiek geheim dat het leeuwendeel van de organisaties in het betaald voetbal in Nederland financieel overeind blijven met mogelijk ongeoorloofde steun uit de kassen van de gemeenten.”

 

 

CIA waarschuwt voor geweld in heel Irak

WASHINGTON – De Amerikaanse inlichtingendienst CIA waarschuwt voor verdere verslechtering van de situatie in Irak. De dienst verwacht niet alleen meer geweld in het nu al zeer onrustige midden van Irak, maar ook in het noorden en het zuiden. In het zuiden zijn Nederlandse militairen gelegerd.

Met een bloedige bomaanslag in Basra lijkt het geweld in Irak zich inderdaad naar het zuiden van het land te verspreiden.

In Bagdad raakten gisteren negen mensen gewond toen een bom ontplofte voor een gerechtsgebouw. De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft ook nieuwe aanvallen gemeld op Amerikaanse troepen in Fallujah ten westen van Bagdad en Tikrit ten noorden van de hoofdstad.
De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, is gisteren onverwacht naar Washington teruggeroepen voor beraad over de situatie. President Bush wil Bremer horen over de politieke impasse in Irak en het moeizame functioneren van de door de Amerikanen aangestelde Iraakse bestuursraad. Aan het overleg nemen ook nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, de ministers van buitenlandse zaken Colin Powell en defensie Donald Rumsfeld en andere leden van de regering deel.

De bestuursraad is nog nauwelijks opgeschoten met het vaststellen van een tijdsbestek voor het opstellen van een nieuwe grondwet en het organiseren van democratische verkiezingen in Irak. Het tijdschema moet uiterlijk 15 december gereed zijn. Sommige Amerikaanse functionarissen denken dat een deel van de 25 leden tellende bestuursraad de zaak traineert om concessies af te dwingen van de Amerikaanse leiders, die onder politieke druk staan om de macht over te dragen aan Irakezen. Bush deed gisteren in een toespraak voor de conservatieve Heritage Foundation een beroep op de Amerikaanse bevolking om geduld te oefenen, ondanks de oplopende aantallen slachtoffers in Irak en de kritiek dat de regering geen strategie heeft ontwikkeld voor Irak na de oorlog. Na tientallen jaren van dictatuur zal niet op stel en sprong democratie ontstaan in Irak, zei Bush. “Het karwei waarmee wij bezig zijn is niet eenvoudig, maar wel essentieel. Het falen van democratie in Afghanistan en Irak zal iedere voorstander van vrijheid in die twee landen veroordelen tot de gevangenis of de dood en de democratische hoop van miljoenen de bodem inslaan, aldus de Amerikaanse president. | ANP|AP|AFP

Jonge werknemers schieten er lelijk bij in

HAARLEM (ANP) – Door de recessie zijn werkgevers zuinig bij het aannemen van starters op de arbeidsmarkt. Vooral jongeren moeten genoegen nemen met minder salaris, minder scholing en slechts een halfjaarcontract.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 20.000 hoger opgeleide lezers van weekblad Intermediair. Het gemiddelde salaris van die lezers is het afgelopen jaar gestegen met 4,6 procent, terwijl dat vorig jaar nog 8 procent was.

De loonstijging in het afgelopen jaar is volgens Intermediair vooral toe te schrijven aan de salarisverbeteringen van mensen met meer dan vijf jaar ervaring.

Startende hbo’ers in het bedrijfsleven moesten genoegen nemen met gemiddeld 2,3 procent minder salaris ten opzichte van een jaar eerder. Beginnende werknemers bij de overheid met een hbo-opleiding leverden nog meer in, 2,8 procent. De academici bleven redelijk buiten schot met gemiddelde salarisstijgingen van 0,1 procent in het bedrijfsleven en zelfs 3,8 procent in de publieke sector.

Ook hebben werkgevers het mes gezet in tal van andere arbeidsvoorwaarden van starters. Zo begint meer dan tweederde nu op tijdelijke basis aan een baan, tegenover de helft drie jaar geleden. Daar komt bij dat naast het jaarcontract ook het halfjaarcontact steeds meer wordt gebruikt.

Bovendien zijn werkgevers minder bereid te investeren in scholing. Bij 42 procent van de lezers heeft de werkgever het opleidingsbudget verminderd en bij 5,6 procent zelfs helemaal weggestreept.

Verder is door werkgevers beknibbeld op de pensioenen en de lease-auto. ,,Hét snoepje van de zaak, het mobieltje, blijft meestal ongemoeid,” constateert Intermediair. Wel voeren de meeste werkgevers een maximum belbedrag in.

 

Top